Det här gäller vid livesändningar av matcher

Får vi sända live? Behöver vi fråga om tillstånd? Vem frågar vi i sådant fall? Vi reder ut eventuella frågetecken kring rättigheter och skyldigheter vid livesändningar i Min Fotboll.

Får vi sända live? Behöver vi fråga om tillstånd? Vem frågar vi i sådant fall? Vi reder ut eventuella frågetecken kring rättigheter och skyldigheter vid livesändningar i Min Fotboll.

Att filma och sända från matcher i Min Fotboll är tillåtet för alla lag och föreningar. Däremot behövs tillstånd från tävlingsanordnaren som har rättigheterna till tävlingen (normalt ert distriktsförbund) för att sända matcher via någon annan tjänst.

Svenska Fotbollförbundet har aldrig haft, och har inte heller nu, någon avsikt att jaga eller straffa enskilda klubbar eller individer inom fotbollen för att de i icke-kommersiellt syfte delar med sig av bild, video eller matchrapportering via sina hemsidor eller sociala medier. Däremot vill vi vara tydliga med att livesändningar alltså enligt tävlingsbestämmelserna inte får göras utan godkännande från det distriktsförbund som arrangerar tävlingen.

Vi rekommenderar våra föreningar att inte ingå avtal med externa kommersiella aktörer, utan använda svensk fotbolls egen tjänst - Min Fotboll. Detta av flera skäl:

  • Vi samlar bevakningen av svensk fotboll på ett ställe och användarna kan i samma fotbollsanpassade tjänst ta del av både livesändningar, foto, film, laguppställningar, spelprogram, och livescore för tävlingar med resultaträkning och tabeller. Från alla serier och lag runt om i Sverige man bryr sig om, och i en personligt anpassad upplevelse.
  • Alla lag kan se vad som laddats upp, och på så sätt få kontroll över innehåll som skapas kring matcher där de medverkar. Något som inte går att åstadkomma i andra tjänster där endast det ena laget finns med, eller där innehåll laddas upp i lagets egna kanaler eller stängda grupper.
  • Min Fotboll innehåller anpassade integritetslösningar som t ex gör att man som lag kan ställa in att man inte tillåter foto och film från sina matcher. Detta gör att funktionerna stängs av och att användarna informeras om att något av lagen inte tillåter foto och film. Ett regelverk som tillämpas automatiskt i alla matcher som arrangeras av SvFF eller distriktsförbunden, där laget medverkar. Detta är en viktig skyddsfunktion för lagmedlemmar med skyddad identitet, eller som av någon annan anledning inte vill finnas med på foto eller film.

Att som förening kunna tjäna pengar via intäkter från livesändningar är något som finns med i planerna för Min Fotboll. Men under rådande omständigheter där endast barn- och ungdomsmatcher är igång, och med rekommendationer att ingen publik ska finnas på matcherna, känns det jättebra att genom samarbetspartners insatser kunna möjliggöra en helt gratis livesändningsfunktion i Min Fotboll. Till att börja med gäller detta under hela vårsäsongen.

Många föreningar har dock just nu ett tufft ekonomiskt läge, och alla källor till intäkter är värdefulla. Ett antal kreativa föreningar har därför redan använt Min Fotboll som kanal för att posta information till sina följare om pågående insamlingskampanjer, försäljning av virtuella matchbiljetter etc. På så sätt kan alla följa och dela spänningen och upplevelsen via livesända matcher i Min Fotboll, och föreningen få 100% av intäkterna från frivilliga bidrag från följare och tittare som väljer att stödja sin förening i dessa tuffa tider.

Manual för hur du sänder live (PDF-dokument)