Fotbollsgalan blir Fotbollsåret 2020

Den Fotbollsgala vi vant oss vid ersätts i år med Fotbollsåret 2020 - första och andra halvlek. Två entimmesprogram där fotbollens bästa prisas och det gångna fotbollsåret skildras ur elit- och breddperspektiv.

I huvudprogrammet Fotbollsåret 2020 – andra halvlek, som leds av Frida Nordstrand och Lasse Granqvist, kommer bland annat Guldbollen, Diamantbollen och Fotbollskanalens hederspris delas ut.

Trots ett turbulent år kantat av restriktioner och nya upplägg har fotbollen hittat sin väg och kunnat spelas - på ett annorlunda sätt. Fina mål och räddningar har gjorts och utmärkta prestationer utförts, om än inför tomma läktare. Men uteblivet publikjubel har inte gjort prestationerna mindre betydelsefulla eller osedda. Kanske står dessa prestationer för något än mer betydelsefullt än tidigare, vilket vi givetvis ska hylla även i år.

Huvudprogrammet Fotbollsåret 2020 – andra halvlek sänds 24 november 20.00 på TV4 och TV4 Play. I förprogrammet Fotbollsåret 2020 – första halvlek, som sänds på TV4 Play och Fotbollskanalen klockan 19.00 den 24 november, kommer till exempel priser som Årets målvakt, Årets back, Årets mittfältare och Årets anfallare delas ut. Priser till Årets mål samt till Årets skyttekungar och skyttedrottningar delas ut i programmet Efter fem i TV4 i december.

Under programmet kommer även andra sportsliga framgångar från året att uppmärksammas, som bland annat Damlandslagets avancemang till EM 2022, utdelningen av Piastipendiet och skildringar från bredd-, barn och ungdomsfotbollens utmanande år. Dessutom kommer Svenska Fotbollförbundets mångårige ordförande Lars-Åke Lagrell, som avled i september, att minnas och hyllas för sina ovärderliga insatser för svensk fotboll.

– Det ska bli spännande och roligt att summera 2020 – ett minst sagt annorlunda fotbollsår – i ett helt nytt format. Det är slående hur ett år som har präglats så starkt av pandemin, ändå har bjudit på så många imponerande prestationer och betydelsefulla ögonblick. Det finns så mycket att hylla, minnas och glädjas åt inom svensk fotboll – att göra det med Fotbollsåret 2020 i TV4 känns både helt rätt och väldigt bra, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

– Fotbollsåret 2020 kommer bli en utmärkt ersättare till Fotbollsgalan under detta speciella år. Att knyta ihop det bästa från det gångna året, hylla våra bästa spelare, minnas de som gått före och lyfta fram de positiva krafterna inom fotbollen, säger Erik Westberg, sportchef på TV4 och C More.