Förlängning av skärpta allmänna råd i Småland

Uppdaterad 2020-11-24 kl.17.15

Folkhälsomyndigheten har den 24 november beslutat om att förlänga de skärpta allmänna råden i samtliga län i Småland. Förlängningen gäller fram till och med den 13 december.

De skärpta råden gäller bland annat idrotten och innebär att föreningar i Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län ska avstå från att genomföra matcher och träningar. Undantag gäller för de högsta fotbollsserierna samt träning för barn och unga födda 2005 och senare.

Under pandemin har vårt fokus varit att minska smittspridningen av coronaviruset, och samtidigt på ett ansvarsfullt sätt genomföra den fotbollsaktivitet som är möjlig under rådande omständigheter. Vi ska följa beslut, anvisningar och rekommendationer från svenska myndigheter och vara beredda att agera utifrån deras riktlinjer. Svensk fotboll har tagit ett stort ansvar och det är viktigt att vi fortsätter göra det.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har nu, i samråd med smittskyddet i de nämnda regionerna, beslutat om att förlänga de skärpta allmänna råden fram till och med den 13 december i samtliga län i Småland. Beslutet grundar sig i den snabba ökningstakten i spridning av covid-19 i regionerna, vilken gett ett ökat antal intagna i sjukvården samt smittspridning på särskilda boenden.

Vi uppmanar alla fotbollsföreningar i Småland att ta sitt ansvar och följa dessa skärpta allmänna råd som – efter förtydliganden från FHM och Riksidrottsförbundet – innebär följande för fotbollen:

 • Föreningar ska under denna period avstå från matcher, inklusive träningsmatcher och matcher utanför regionen, och gemensamma träningar. Detta gäller både fotboll och futsal.
 • Undantag gäller för träningsverksamhet för barn och unga födda 2005 och senare. Spelare och ledare uppmanas att undvika att använda kollektivtrafiken till och från träning samt att byta om hemma. Om möjligt bör träningen genomföras utomhus.
 • Undantag gäller också för lag i de högsta serierna (OBOS Damallsvenskan, Allsvenskan, Superettan, Elitettan, Ettan Södra, Ettan Norra, Svenska Futsalligan samt kval till Ettan), där särskilda protokoll tillämpas.

Uppskjutna matcher och aktiviteter

SmFF har beslutat att skjuta upp all utbildningsverksamhet året ut, det gäller t.ex. tränarutbildningar och tematräningar.

SmFF har beslutat att skjuta upp aktiviteter och träningar i samtliga län i Småland t o m den 13 december.

SmFF och SvFF har beslutat att skjuta upp samtliga matcher i samtliga län i Småland t o m den 13 december (undantaget matcher i OBOS Damallsvenskan, Allsvenskan, Superettan, Elitettan, Ettan Södra och Ettan Norra, Svenska Futsalligan samt kval till Ettan).

Detta gäller:

 • RFL
 • Futsal Dam div 1 
 • Futsal Herr div 1
 • Futsal Herr div 2
 • Futsal P18
 • Futsal F15
 • Futsal P15
 • Ligacupen P16, P17 och P19
 • Distriktslagsmatcher
 • SM17

Regeringen har beslutat att det från och med den 24 november 2020 som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Förbudet gäller hela landet och tills vidare. Vidare har alla länsstyrelser fattat beslut om att undantaget om att kunna ta emot upp till 300 sittande åskådare tills vidare inte ska gälla. För fotbollens del gäller begränsningen publik; inte till exempel spelare, ledare och funktionärer. SvFF:s skarpa rekommendation är därför att tills vidare helt undanbe sig publik på de matcher som genomförs.