Beach Soccer

Beach Soccer i Småland

Vid sidan om den vanliga fotbollen och Futsal är Beach Soccer den tredje grenen inom FIFA:s fotbollsfamilj. Det finns internationella stadgar och spelregler och det spelas internationella mästerskap även i Beach Soccer.

Den första Beach Soccer turneringen i Sverige spelades 1997 på Öland, närmare bestämt Böda Sand och anses vara starten för sporten i Sverige. Cobödabana, som turneringen heter, har sedan dess kontinuerligt spelats på en av de kanske mest klassiska stränderna i Sverige, nämligen Böda.

Inofficiellt SM har i Sverige spelats sedan 2012, då var Åhus spelplats. Sedan dess har Småland stått som värd för turneringen. Under 2013 var torget i Vetlanda spelplatsen och 2014 spelades inofficiella SM i Beach Soccer på Böda/Öland. Mellan 2015 och 2019 så har Kalmar varit värd för finalspelet.

Smålands Fotbollförbund tillsatte under 2016 en egen Futsal- och Beach Soccerkommitté för att likt Svenska Fotbollförbundet kunna verka för att få Beach Soccer att växa i distriktet hos barn- och ungdomar samt fortsätta kunna vara en föregångare inom sporten.

Framgångsrika lag i Småland är Glömminge (herr) som vunnit SM 2015-2017 och Vetlanda United (Dam) som vunnit SM 2012 och 2016 och 2:a 2017.

2017 var Glömminge och Vetlanda United i Portugal och försvarade Sveriges färger i Euro Winners Cup (motsvarande Champions League i Beach Soccer). Glömminge gjorde bra prestationer men lyckades inte gå vidare i slutspelet medan Vetlanda United var ytterst nära att nå en kvartsfinal.

SM i Beach Soccer 2018

Slutspel 2018

Den 14 juli avgörs årets slutspel i inofficiellt SM i Beach Soccer i Kalmar. Två finalister ska tas fram genom semifinaler. Matcherna spelas på Långviken, Kalmar.

SM i Beachsoccer i Kalmar!

I sommar avgörs SM i Beach Soccer i Kalmar och idag presenterades organisationen för evenemanget. Projektledare är Lucas Nilsson, som anställs av Destination Kalmar för projektet, och arrangörsförening är Kalmar FF.

Visa alla nyheter