Här är Smålandstjejerna som har dömt sig upp i toppen

Den ena har gjort en raketkarriär. Den andra har tagit sig till den absoluta Sverigetoppen. Maja Nyberg och Selma Alilovski är två domarnamn att hålla utkik efter framöver. Nu vill de få fler att upptäcka det roliga i att döma fotboll.
– Själv var jag ingen stjärna som spelare, men hittade domaryrket och jag älskar det, säger Selma Alilovski.

Att domaryrket är tufft och krävande skrämmer inte tjejerna. Snarare är de ute efter utmaningen att alltid utvecklas och bli skickligare, såväl på som utanför planen. Att dömandet ger mer än vad det tar, det är de ense om.

– Man får så mycket på köpet som domare. Jag har alltid varit ganska blyg, men vågar ta för mig mer efter att ha börjat blåsa i pipan och fått höja rösten under matcher. Min självkänsla har vuxit, säger Maja Nyberg, 20 år, utsedd till Årets domartalang av Smålands Fotbollförbund.

23-åriga Selma Alilovski, som i sin tur har utsetts till Årets domare i Småland, håller med:
– Det är ett väldigt kul uppdrag och jag har lärt mig mycket om mig själv. Stora delar kan jag ta med mig i mitt arbetsliv, som att skapa relationer och att leda. Många arbetsplatser efterfrågar ledaregenskaper, att man ska kunna fatta snabba beslut och att man hanterar olika typer av människor.

Maja Nyberg har gjort en riktig raketkarriär. Sedan hon började döma för fyra år sedan har hon fått ett allt större förtroende och kommer i år att börja döma i damettan. Selma Alilovski å sin sida dömer i år på den allra högsta nivån. Tålamod och ett hårt arbete är det som har tagit henne hela vägen till linjen i Damallsvenskan.
– Det gäller att vara lyhörd. Att kunna ta emot tips från andra som är erfarna. Det finns ingen som kan döma fotboll efter en match, utan det tar tid och krävs att man tar hjälp på vägen, säger Selma.

Till fotbollssäsongen 2019 gör förbundet och domarkommittén en satsning för att locka fler tjejer att börja döma. Vad som söks är en bredd. Alltifrån domare till ungdomsfotboll och seniornivå i distriktet till personer som siktar på att nå toppen.
– Det är ganska ovanligt med tjejer som dömer och vi behöver mer konkurrens. Det är viktigt att det kommer fler som vi kan konkurrera med, det gör att vi alla blir bättre på att döma, säger Maja Nyberg.

Både Maja och Selma hyllar gemenskapen bland de nuvarande domarna, och rekommenderar andra att våga testa. Framför allt ser de domarskapet som ett sätt för exempelvis skadade spelare eller sådana som inte har tid till fortsatt spelarsatsning att vara kvar inom sporten. Dessutom ger det ett välförtjänt extra tillskott i kassan, vilket borde locka såväl ungdomar som studenter.
– Det är en utmärkt chans att få vara kvar och syssla med sitt intresse och samtidigt tjäna en extra peng. Själv var jag ingen stjärna som spelare, men hittade domaryrket och älskar det, säger Selma.
– Vi är som en familj i domarklubben. Känslan när vi sitter tillsammans och diskuterar situationer på träffar eller snackar i vardagen är det som gör det så kul att vara domare, säger Maja.

För mer information, kontakta:
Peter Stefansson, ordförande domarkommittén peter.stefansson@orionpharma.com
0706-236 174